Pierogi z fetą - przepis składniki i przygotowanie

Z dodatkiem czosnku i oliwek!
Weronika Kwaśniak / 18.06.2015 06:37
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z fetą - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:  


  • 40 dag mąki  
  • 20 dag masła  
  • 2 jajka  
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina  
  • sól

Farsz:  


  • opakowanie sera feta 270 g  
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki lub bazylii
  • 5 suszonych pomidorów  
  • 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek  
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z fetą!

  1. Z mąki, masła, octu, jednego jajka i dużej szczypty soli zagnieć kruche ciasto.
  2. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.
  3. Ser feta dokładnie rozetrzyj z pieprzem i posiekanym czosnkiem.
  4. Dodaj opłukane posiekane zioła, drobno pokrojone pomidory i oliwki, wymieszaj.
  5. Ciasto dość cienko rozwałkuj (wcześniej możesz je umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
  6. Szklanką wykrawaj z niego krążki.
  7. Na każdy kładź po łyżce farszu, dokładnie zlep brzegi.
  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Ułóż na niej pierogi.
  10. Każdy posmaruj jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
  11. Blachę z pierogami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i i piecz około 25 minut.
  12. Podawaj na ciepło lub zimno.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA