Kruche pierogi z fetą

Z dodatkiem czosnku i oliwek!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche pierogi z fetą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:  
  • 40 dag mąki  
  • 20 dag masła  
  • 2 jajka  
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina  
  • sól
Farsz:  
  • opakowanie sera feta 270 g  
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki lub bazylii
  • 5 suszonych pomidorów  
  • 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek  
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z fetą!

  1. Z mąki, masła, octu, jednego jajka i dużej szczypty soli zagnieć kruche ciasto.
  2. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.
  3. Ser feta dokładnie rozetrzyj z pieprzem i posiekanym czosnkiem.
  4. Dodaj opłukane posiekane zioła, drobno pokrojone pomidory i oliwki, wymieszaj.
  5. Ciasto dość cienko rozwałkuj (wcześniej możesz je umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
  6. Szklanką wykrawaj z niego krążki.
  7. Na każdy kładź po łyżce farszu, dokładnie zlep brzegi.
  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Ułóż na niej pierogi.
  10. Każdy posmaruj jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
  11. Blachę z pierogami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i i piecz około 25 minut.
  12. Podawaj na ciepło lub zimno.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
pierogi z fetą? fuj, muszą być słone