Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą

Kotlety ziemniaczane smakują doskonale z sosem grzybowym

DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag mączystych ziemniaków
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • 10 dag chudego wędzonego boczku lub kiełbasy
  • pęczek dymki
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2–3 ząbki czosnku
  • kminek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, obierz ze skórki, utłucz na purée lub przepuść przez praskę.
  2. Kiszoną kapustę drobno posiekaj, podduś pod przykryciem z dodatkiem kminku, 2 łyżek masła i niewielkiej ilości wody. Pod koniec duszenia kapustę odkryj i odparuj nadmiar płynu.
  3. Cebulę dymkę razem z częścią  szczypiorku oczyść, opłucz, posiekaj. Podsmaż z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę wędzonki. Do ziemniaczanego purée dodaj kiszoną kapustę, podsmażoną dymkę z wędzonką, jajka oraz mąkę. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  4. Masę dokładnie wymieszaj. Uformuj z niej nieduże kotlety o grubości około 2 cm. Panieruj je w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotlety ziemniaczane i usmaż z obu stron na złoty kolor.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)