Kotlety ziemniaczane

Na te kotlety najlepiej nadają się mączyste odmiany ziemniaków, np. Irga, Bryza. Po odcedzeniu dokładnie je osusz, aby ładnie się rozsypały.

DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety ziemniaczane
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 75 dag ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • gałązka świeżego majeranku lub estragonu
  • 1 jajko
  • 1–2 łyżki śmietany
  • 10 dag mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj. Odcedź, osusz. Przepuść przez praskę, zmiel lub dokładnie utłucz.  
  2. Natkę i majeranek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  3. Ziemniaki wymieszaj z jajkiem, śmietaną, mąką i zieleniną. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Z ciasta formuj w dłoniach nieduże placki. Smaż je na średnio rozgrzanym oleju, tak by były rumiane z obu stron.
  5. Kotlety ziemniaczane osącz z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowych ręcznikach.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)