POLECAMY

Kotlety ziemniaczane

Na te kotlety najlepiej nadają się mączyste odmiany ziemniaków, np. Irga, Bryza. Po odcedzeniu dokładnie je osusz, aby ładnie się rozsypały.

DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety ziemniaczane
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 75 dag ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • gałązka świeżego majeranku lub estragonu
  • 1 jajko
  • 1–2 łyżki śmietany
  • 10 dag mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj. Odcedź, osusz. Przepuść przez praskę, zmiel lub dokładnie utłucz.  
  2. Natkę i majeranek opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  3. Ziemniaki wymieszaj z jajkiem, śmietaną, mąką i zieleniną. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Z ciasta formuj w dłoniach nieduże placki. Smaż je na średnio rozgrzanym oleju, tak by były rumiane z obu stron.
  5. Kotlety ziemniaczane osącz z nadmiaru tłuszczu, układając je na papierowych ręcznikach.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)