Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Pomysł na nietypowy obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 8 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2,5 szklanki bulionu grzybowego z kostki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 50 dag pieczarek
  • 15 dag mini-pomidorków lub puszka krojonych pomidorów
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do grilla
  • szczypta tymianku
  • 7 łyżek oleju
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kotlety z kaszy gryczanej!

  1. Kaszę gotuj w bulionie grzybowym, aż wchłonie cały płyn, ostudź.
  2. 25 dag pieczarek posiekaj, usmaż na 4 łyżkach oleju, dodaj posiekany czosnek.
  3. Kaszę wymieszaj z posiekaną natką, przestudzonymi pieczarkami, jajkami, bułką tartą.
  4. Dopraw tymiankiem, pieprzem i przyprawą grillową.
  5. Masę wyrób dłonią, rozgniatając kaszę.
  6. Uformuj 8 kotletów, obtocz w bułce i usmaż na rumiano.
  7. Na 3 łyżkach oleju szybko przesmaż przekrojone na pół pomidorki i resztę pokrojonych w plasterki pieczarek.
  8. Wlej bulion warzywny, oprósz solą i pieprzem.
  9. Duś, aż całość zgęstnieje.
  10. Podawaj do kotletów.

Zobacz inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)