Kotlety z fasoli - przepis składniki i przygotowanie

Kotlety możesz panierować w pokruszonych chipsach, płatkach kukurydzianych lub w bułce tartej!
Weronika Kwaśniak / 19.01.2016 16:15
Przygotowanie ok. 2 godz. (+ moczenie fasoli)
Porcja (2 kotlety) ok. 620 kcal

Składniki na 4 kotlety z fasoli:

  • 25 dag suchej białej fasoli
  • 3 jajka
  • cebula
  • 4-cm kawałek imbiru
  • łyżka przyprawy np. do kurczaka
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • łyżka soku z cytryny
  • 10 dag chipsów kukurydzianych
  • pieprz
  • olej

Przepis na kotlety z fasoli:

  1. Fasolę mocz przez noc w zimnej wodzie.
  2. Następnego dnia zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości 1,5 godz. na małym ogniu, uzupełniając wyparowany płyn.
  3. Osącz i ciepłą zmiksuj lub zmiel w maszynce do mięsa.
  4. Obraną cebulę i imbir posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.
  5. Podsmaż, mieszając, cebulę z imbirem.
  6. Do fasoli dodaj podsmażone składniki. Wbij 2 jajka i wsyp trochę tartej bułki, aby masa dała się formować.
  7. Dopraw olejem sezamowym, sokiem cytrynowym, przyprawą do dań z kurczaka, ew. pieprzem. Dodaj natkę i wymieszaj. Uformuj 8 kotlecików.
  8. Obtocz w roztrzepanym jajku i panieruj np. w pokruszonych chipsach. Usmaż na rumiano na oleju.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Zobacz też kilka pomysłów na sałatki:

Redakcja poleca

REKLAMA