Kotlety z dynią

Dynia świetnie komponuje się zwłaszcza z mięsem indyka!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety z dynią
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 spore sznycle z indyka (może być też filet z piersi kurczaka)
  • 40 dag dyni o twardym miąższu
  • cebula
  • 1/2 strąka długiej słodkiej papryki lub 1/4 zwykłej czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kotlety z dynią!

  1. Oczyszczoną dynię ułóż na blasze i upiecz do miękkości w temperaturze 200°C.
  2. Ostudź i ugnieć widelcem.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną bardzo drobno paprykę, cebulę i posiekany czosnek.
  4. Ostudź, połącz z dynią.
  5. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ostrą papryką.
  6. Sznycle opłucz, lekko rozbij.
  7. Oprósz pieprzem.
  8. Obłóż farszem, złóż na pół, zepnij wykałaczką.
  9. Panieruj w jajku i bułce tartej.
  10. Usmaż na oleju.
  11. Najlepiej podawać z sosem serowym.

Zobacz inne przepisy z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
słuchajcie robiłam te kotlety z dynią i przepis jest mega!!!!!!!!!!!!!!!