Kotlety z ciecierzycy - przepis na falafel

To orientalne danie szturmem podbiło całą Europę. Kotlety z ciecierzycy smakują nie tylko wegetarianom!
Weronika Kwaśniak / 30.08.2017 06:55
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety z ciecierzycy - przepis na falafel Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 250 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag suszonej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • natka pietruszki
  • kilka gałązek kolendry
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • mielona kolendra
  • kmin
  • mielona słodka papryka
  • sól
Przygotowanie:

Kotlety z ciecierzycy, inaczej nazywane falafelami, to popularne danie wegetariańskie. Do ich przygotowania można ewentualnie wykorzystać ciecierzycę z puszki - nie trzeba jej wtedy namaczać. Kotlety z cieciorki często są podawane w barach, które serwują dania typu kebab - są alternatywą dla klasycznej, mięsnej wersji.

Zobacz też przepis na burgera z falafelem

Przepis na kotlety z ciecierzycy:

  1. Ciecierzycę zalej zimną wodą, odstaw na noc.
  2. Następnego dnia obierz i posiekaj czosnek i cebulę.
  3. Natkę i zieloną kolendrę opłucz, listki posiekaj.
  4. Ciecierzycę, czosnek, cebulę i zieleninę przepuść przez maszynkę do mielenia.
  5. Masę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dopraw mieloną kolendrą, kminem, papryką i solą.
  6. Formuj z niej dość duże kule. Kładź na dużą ilość rozgrzanego oleju i smaż kotlety z ciecierzycy przez kilka minut, aż będą rumiane.
  7. Podawaj z sosem jogurtowym.

Zobacz więcej przepisów na dania z ciecierzycy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA