Kotlety w wersji egzotycznej

Z aromatem cytrusów, wiórkami kokosowymi i curry!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety w wersji egzotycznej
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • filet z piersi kurczaka albo 8 małych sznycelków cielęcych (po 7-8 dag)
  • 2 pomarańcze
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • czubata łyżeczka curry
  • 10 dag masła
  • 6 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • słoiczek borówek
  • listki kolendry
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kotlety na słodko - nietypowy pomysł na mięso z egzotyczną nutką!

  1. Sznycelki lekko rozbij.
  2. Skrop sokiem i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Następnie oprósz pieprzem, panieruj w wiórkach kokosowych wymieszanych z curry.
  4. Na patelni rozgrzej 1/2 masła z olejem i usmaż sznycelki z obydwu stron.
  5. Na drugiej patelni rozpuść resztę masła i podduś obrane oraz pokrojone pomarańcze.
  6. Kotleciki razem z podsmażonymi plastrami pomarańczy przełóż na półmisek, oprósz solą, posyp listkami kolendry.
  7. Podawaj z borówkami.

Zobacz więcej przepisów na kotlety:

Kotlety z ciecierzycy
Kotlety Cordon Bleu
Mielone kotlety drobiowe
Kotlety z dynią
Kotlety mielone z buraczkami
Kotlet de vollaile

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)