Kotlety mielone z mięsa i buraczków

Z dodatkiem fety i czosnku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety mielone z mięsa i buraczków
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • upieczony średni burak
  • 10 dag twardej fety
  • 4 łyżki bułki tartej
  • duże jajko
  • sos sojowy
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona kolendra
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • sezam
  • olej
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kotlety mielone z buraczkami!

  1. Buraka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Połącz w misce z mieloną wołowiną, pokruszoną fetą, jajkiem, bułką tartą, posiekanym czosnkiem i tymiankiem.
  3. Dopraw pieprzem, kolendrą i ewentualnie sosem sojowym.
  4. Z tak przygotowanej masy uformuj 8-12 kotlecików, obtocz w sezamie.
  5. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, obsmaż kotlety ze wszystkich stron, a następnie ułóż je na blasze i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Zobacz inne przepisy na kotlety:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)