Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- garść suszonych grzybów
- 1 cebulka
- 1 kajzerka
- 1 szklanka tartej bułki
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby umyj, namocz w letniej wodzie, ugotuj. Odciśnij, drobno posiekaj.
- Cebulkę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju. Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij.
- Do mięsa dodaj grzyby, cebulkę, odciśniętą bułkę, 2–3 łyżki tartej bułki i jajko. Wyrób masę, przypraw.
- Formuj z niej kotlety, panieruj w tartej bułce, smaż na oleju na złoty kolor. Potrzymaj 3–5 min na małym ogniu pod przykryciem.