Kotlety drobiowe w sosie cytrynowym

Kości usunąć z piersi kurczaka. Cztery połówki piersi położyć na desce skórą do dołu, lekko naciąć ukośnie co 1 i 1 /2 cm w jedną stronę, powtórzyć ukośne cięcia w drugą stronę, natrzeć solą, odstawić. 4 szklanki oleju wlać do rondla, mocno rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę. Mięso osuszyć, zanurzyć w jajku, obtoczyć w mące. Kłaść na gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor około 2 min.
/ 18.10.2006 09:35

Składniki

  • duże cale piersi z kurczaka
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 lekko roztrzepane jajo
  • mąka ziemniaczana
  • 4 szklanki oleju
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)

przyprawy:

  • małe cebule pokrajane w piórka
  • 1 roztarty ząbek czosnku

sos cytrynowy:

  • sok z 1 1/2 cytryny
  • 3 szklanki wody
  • 1 rozkruszona mała kostka rosołowa (kurza)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Kości usunąć z piersi kurczaka. Cztery połówki piersi położyć na desce skórą do dołu, lekko naciąć ukośnie co 1 i 1 /2 cm w jedną stronę, powtórzyć ukośne cięcia w drugą stronę, natrzeć solą, odstawić. 4 szklanki oleju wlać do rondla, mocno rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę. Mięso osuszyć, zanurzyć w jajku, obtoczyć w mące. Kłaść na gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor około 2 min.

Wybrać łopatką do obracania kotletów, odstawić. Olej zestawić z ognia. Metalowym sitkiem usunąć zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać, sprawdzić temperaturę, włożyć kotlety z kurczaka, smażyć na złoty kolor, wyjąć, osączyć z oleju, przełożyć na gorący półmisek.

Patelnię podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia, około minuty. Wlać zamieszany sos cytrynowy do aromatycznych warzyw, mieszając doprowadzić do zgęstnienia, w razie potrzeby doprawić cukrem lub sokiem z cytryny. Wlać olej sezamowy, zamieszać. Polać kotlety.

Redakcja poleca

REKLAMA