Kotlety cordon bleu

Przygotowywane z kurczaka - z serem, szynką i musztardą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety cordon bleu
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • podwójna pierś kurczaka
  • 4 duże plasterki szynki
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • szczypta kurkumy
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól  
  • pieprz
  • olej
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kotlety cordon bleu!

  1. Piersi kurczaka opłucz, przekrój na cztery sznycle, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na ładne kotleciki.
  2. Oprósz solą, pieprzem, posmaruj jedną stronę musztardą.
  3. Obłóż plasterkiem szynki i sera, złóż na pół, dociśnij i ewentualnie zepnij wykałaczkami.
  4. Płatki kukurydziane wsyp do torebki foliowej, lekko pokrusz trzonkiem łyżki lub wałkiem, po czym wysyp na talerz i wymieszaj z małą ilość kurkumy.
  5. Kotleciki panieruj w mące, jajku i płatkach.
  6. Na patelnię wlej olej, rozgrzej na małym ogniu.
  7. Kładź kotleciki i usmaż z obydwu stron na złoty kolor.
  8. Następnie przełóż na blaszkę, polej tłuszczem ze smażenia i piecz 10 minut w 180 stopniach.
  9. Podawaj z ziemniakami i warzywami z wody.

Zobacz inne przepisy na kotlety:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)