POLECAMY

Kotlet schabowy z serem

Nic nie poprawia humoru tak, jak niedzielny kotlet schabowy!

DRUKUJ PRZEPIS
Kotlet schabowy z serem
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 490 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 grubsze kotlety schabowe bez kości
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  • Plastry mięsa dokładnie opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek mięsa rozbij i natnij z jednej strony, by w środku powstała kieszeń.
  • Porcje mięsa oprósz solą i pieprzem. Do środka każdej kieszonki włóż złożony plaster sera. Rozcięty bok dociśnij i zasklep, tak aby nie wystawał z niego ser.
  • Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku rozmieszanym z mlekiem i na końcu w tartej bułce.
  • Od razu kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Potem zmniejsz ogień, przykryj patelnię i pozostaw na niej kotlety na 3–5 min, aby doszły w środku.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)