Kotlet schabowy z rozmarynem

Pomysł na pyszny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlet schabowy z rozmarynem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 kotlety schabowe (o grubości 1,5 cm)
  • 4 długie gałązki rozmarynu
  • pół cytryny
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • łyżka słodkiej pasty paprykowej
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na nietypowy kotlet schabowy!

  1. Kotlety lekko rozbij.
  2. Obłóż plasterkami cytryny i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Jarzyny oczyść i opłucz.
  4. Por pokrój w plasterki, papryki w paseczki.
  5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, włóż warzywa, przesmaż, dodaj posiekany czosnek, pastę paprykową, podlej 4 łyżkami wody, oprósz pieprzem.
  6. Duś przez kilka minut, aby warzywa nie straciły chrupkości.
  7. Dopraw sosem sojowym.
  8. Kotlety osusz, wykałaczką zrób w każdym 2 dziurki.
  9. Przewlecz przez nie gałązki rozmarynu.
  10. Kotlety oprósz pieprzem, usmaż na oleju, podlej odrobiną sosu sojowego.
  11. Ogrzewaj chwilę i podawaj z warzywami.

Zobacz też nasze przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
samanta99/rok temu
to ma być nietypowy kotlet schabowy? w sumie spoko
ere/rok temu
taki nietypowy kotlet schabowy na pewno każdemu by smakował.