Przygotowanie 45 min * smażenie 5–7 min * 1 porcja – ok. 290 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag filetów z kurczaka
- duże jajko
- bułka kajzerka
- 3 łyżki stopionego masła
- bułka tarta do panierowania
- mleko do rozmoczenia bułki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, pokrój na mniejsze kawałki, zmiel.
2. Białko oddziel od żółtka. Żółtko jajka dodaj do mięsa. Dołóż rozmoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz masło. Wyrób masę. Przypraw solą i pieprzem.
3. Z białka ubij sztywną pianę, połącz z masą mięsną. Uformuj 4 kotleciki. Opanieruj w bułce tartej.
4. Kotlety smaż na złoto na oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego i w temp. 180 st. C zapiekaj ok. 5 min. Podawaj z bukietem gotowanych jarzyn lub surówką.
Kulinarne inspiracje - forum >>