Kotlet de vollaile

Król wielu stołów!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlet de vollaile
www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok. 600 g)
  • olej do smażenia
  • zimne masło (ok. 60 g)
  • kilka łyżek natki zielonej pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Na panierkę:
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na de vollaile, czyli tzw. dewolaja!

  1. Każdy z filetów natnij w połowie grubości, rozłóż a następnie delikatnie rozpłaszcz dłońmi.
  2. Przykryj kilkoma warstwami folii spożywczej i rozbij tłuczkiem na blacie na kotlety grubości ok. 5 mm, tak by nie porobić dziur i nie uszkodzić struktury mięsa. W ten sposób należy rozbić wszystkie kawałki.
  3. Każdy kotlet przetnij na pół, tak żeby powstało 6 porcji (każda po ok. 100 g).
  4. Posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, 1 łyżeczką posiekanej natki pietruszki.
  5. Na wszystkich kawałkach ułóż pasek zimnego masła (8-10 g), zwiń w ciasny rulony, oprósz solą i pieprzem, zawiń ściśle w folię aluminiową, podkreślając powstały kształt.
  6. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.
  7. W 3 głębokich talerzach przygotuj mąkę, jajka roztrzepane z mlekiem lub śmietaną oraz bułkę tartą - najlepiej jasną, drobno zmieloną.
  8. Do rondla wlej olej, dobrze go rozgrzej, a następnie zmniejsz płomień.
  9. Obtocz kotlety w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  10. Smaż na złoty kolor.
  11. Gotowe roladki osącz na ręczniku papierowym.
  12. Dobrze, jeśli kotlety de volaille są całkowicie zanurzone w tłuszczu - dzięki temu bez obracania usmażą się równomiernie od zewnątrz i w środku.

Zobacz inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)