Przepis dla dwóch osób
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżeczki
- Sos do pieczeni z grzybami Knorr – 1 opakowanie
- Polędwiczka wieprzowa – 400 gramów
- Pieczarki – 200 gramów
- Mrożone prawdziwki – 100 gramów
- Cebula szalotka – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Bułka tarta – 2 łyżki
- Jajko – 1 sztuka
- Olej słonecznikowy – 50 mililitrów
- Majeranek – 1 łyżka
- Szczypta soli – do smaku
- Pieprz czarny mielony – do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błon i zamarynuj obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.
2. Grzyby pokrój w pół plastry, cebulkę w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż wszystko do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli, jeśli zachodzi taka potrzeba. Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.
3. Polędwiczkę nadetnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 cm grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190 C i piecz 10 – 15 minut.
4. Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 ml. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni z grzybami Knorr. Następnie sos zagotuj i polej właściwą porcję na talerz.
5. Na sosie ułóż polędwiczkę pokrojoną w plastry. W przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca. Polędwiczkę podawaj z pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem lub z ulubionymi dodatkami.
Miłosne menu - forum >>
Kotleciki wieprzowe z grzybami
fot. serwis prasowy
Czyli rajska namiętność na stole!