Kotleciki w sezamie

W wersji wegetariańskiej kotlecików w sezamie mięso zastąp soją.

DRUKUJ PRZEPIS
Kotleciki w sezamie
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa (drobiowego lub mieszanego)
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 1 jajko
  • 10 dag sezamu do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

Do dekoracji:

  • plasterki żółtego sera
  • listki bazylii
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz z łusek i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż pieczarki z cebulą. Ostudź. Kajzerkę namocz w mleku. Kiedy dobrze nasiąknie, dokładnie odciśnij.
  2. Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną z pieczarkami cebulą, odciśniętą kajzerką, jajkiem i posiekanym szczypiorkiem. Masę dopraw solą i pieprzem. Po dokładnym wyrobieniu, formuj z niej niewielkie owalne kotleciki.
  3. Kotlety zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w sezamie. Usmaż na rozgrzanym oleju.
  4. Jeszcze ciepłe udekoruj żagielkami zrobionymi z nadzianych na wykałaczkę plasterków sera lub listków bazylii.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)