Kotleciki schabowe z korzennymi śliwkami

Nie tylko na słodko!

DRUKUJ PRZEPIS
Kotleciki schabowe z korzennymi śliwkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 380 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 cienkich kotlecików schabowych
  • 40 dag śliwek, najlepiej węgierek
  • 2 średnie cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • po szczypcie mielonego cynamonu, kardamonu i goździków
  • szczypta soli
  • pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kotleciki schabowe umyj, osusz, następnie oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzej olej, włóż kotleciki i obsmaż po 3 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  2. Na patelnię, na której smażyłaś mięso, włóż pokrojoną w piórka cebulę, posiekany imbir i smaż minutę, mieszając.
  3. Następnie dodaj umyte i oczyszczone z pestek śliwki, rozmaryn, 4 łyżki wody, miód i duś 10 minut  na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dopraw do smaku cynamonem, kardamonem i goździkami. Włóż do sosu kotleciki schabowe, zagotuj i od razu podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)