Kopytka podsmażane

Kopytka doskonale smakują z pieczarkami podsmażonymi z cebulą lub gulaszem z wieprzowiny z warzywami.

DRUKUJ PRZEPIS
Kopytka podsmażane
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1, 2 kg sypkich, mączystych ziemniaków (odmiany jak na knedle z grzankami)
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
Gnocchi - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Lekko przestudź, po czym obierz ze skórki i zmiel w maszynce do mięsa, ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wyrób na gładkie ciasto z jajkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną oraz małą szczyptą soli.
  2. Porcje ciasta zroluj w wałek, lekko spłaszcz, pokrój na kawałki długości 3 cm. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, wkładaj partiami kluski, gotuj minutę od chwili wypłynięcia na powierzchnie. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze. Ostudź. Przed podaniem obsmaż na rumiano na oleju. Podawaj z surówką z marchewki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)