Kolorowe szaszłyki z grilla

Szaszlyki to jedno z najczęściej przygotowywanych dań z grilla. Zobacz, jak przyrądzić takie, które zawładną nie tylko podniebieniem!

DRUKUJ PRZEPIS
Kolorowe szaszłyki z grilla
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 2 średniej wielkości i grubości pory
  • 25 dag boczku wędzonego
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobna kostkę. Dodać do mięsa. Przyprawić obficie papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyrobić masę.
  2. Z masy mięsnej formować wilgotnymi dłońmi małe zgrabne kuleczki podobnej wielkości. Boczek pokroić w grubszą kostkę. Pory opłukać, osuszyć, usunąć uszkodzone liście i pokroić na 2 cm kawałki.
  3. Klopsiki mięsne nadziewać naprzemiennie razem z kawałkami pora i boczku na szpadki do szaszłyków.
  4. Przygotowane szaszłyki ułożyć na gorącym ruszcie i grillować około 15 minut. W trakcie opiekania obracać. Podawać z ostrym sosem pomidorowym i upieczonymi na grillu podpłomykami (wcześniej posmarowanymi masłem czosnkowym).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)