Kociołek z fasolką szparagową

Polędwiczki, fasolka i inne warzywa!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kociołek z fasolką szparagową
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 335 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • cukinia
  • 25 dag zielonej i żółtej fasolki szparagowej
  • 2 strąki kolorowej papryki
  • 1/2 małego kalafiora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • duży pomidor
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mięso z fasolką szparagową!

  1. Szalotkę i czosnek obierz, posiekaj.
  2. Chwilę przesmaż na 4 łyżkach oliwy.
  3. Dodaj pokrojoną w plastry cukinię, oczyszczoną fasolkę, pokrojoną w kostkę paprykę, różyczki kalafiora i kawałki selera naciowego.
  4. Smaż przez około 3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając.
  5. Pomidora umyj, pokrój w ćwiartki, dodaj do warzyw.
  6. Całość podlej 1/4 szklanki wody, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem.
  7. Przykryj i duś około 10 minut.
  8. Polędwiczkę opłucz, osusz, pokrój w plastry.
  9. Oprósz pieprzem i obsmaż na rumiano na pozostałej oliwie.
  10. Dołóż do warzyw.
  11. Duś wszystko razem kolejne 15 minut.

Zobacz inne przepisy na fasolkę szparagową:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)