POLECAMY

Doskonały obiad na słodko - sprawdź nasze przepisy na knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to klasyczny pomysł na słodki obiad, którego nie może zabraknąć w sezonie jesiennym – sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
Doskonały obiad na słodko - sprawdź nasze przepisy na knedle ze śliwkami fot. Fotolia

Knedle ze śliwkami przygotowywane na bazie mąki, jajek oraz węgierek to doskonałe danie w swej prostocie. Dla osób na diecie możemy zaproponować wersję bezglutenową – zastępujemy mąkę pszenną, wybierając ryżową, kokosową lub gryczaną. Całą potrawę okraszamy bułką tarta prażoną na maśle lub w lżejszej wersji – jogurtem naturalnym. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe knedle ze śliwkami!

Knedle ze śliwkami bez ziemniaków

Oto składniki na knedle ze śliwkami bez ziemniaków:

  • szklanka mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • pół kostki masła
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • ok. 15 śliwek
  • ¼ szklanki cukru
  • szklanka bułki tartej

Jak zrobić knedle ze śliwkami bez ziemniaków?

W dużej misce dokładnie miksujemy za pomocą miksera jajko, masło oraz doprawiamy solą. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Całość przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. W międzyczasie myjemy śliwki i przekrawamy na pół. Wyjmujemy pestki. Z ciasta wykrawamy krążki i wkładamy do środka nadzienie ze śliwek i cukru. Następnie gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 8 minut od wypłynięcia. Tak przygotowane knedle ze śliwkami podsmażamy na patelni z dodatkiem bułki tartej. Możemy je podawać również z jogurtem greckim lub dżemem.

Knedle ze śliwkami – bezglutenowe

Oto składniki na bezglutenowe knedle ze śliwkami:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki kokosowej
  • ok. 15 śliwek
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki cukru

Jak zrobić bezglutenowe knedle ze śliwkami?

Na początku dokładnie obieramy i myjemy ziemniaki, Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. W misce miksujemy jajka i stopniowo dodajemy mąkę kokosową. Ziemniaki przecieramy przez tarkę i dodajemy do masy. Ugniatamy ciasto i formujemy mniejsze kulki. Do każdej z nich wkładamy umyta, przekrojoną śliwkę i dosypujemy odrobinę cukru. Gotujemy we wrzącej wodzie przez 8 minut od wypłynięcia. Na suchej patelni podprażamy wiórki kokosowe na złoty kolor i posypujemy odcedzone knedle. Tak przygotowane knedle posypujemy mielonym cynamonem.

Knedle serowe ze śliwkami

Oto składniki na knedle serowe ze śliwkami:

  • 200 g kremowego sera
  • 200 g mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • 15 dużych śliwek
  • 100 g bułki tartej
  • 3 łyżki masła

Jak zrobić knedle serowe ze śliwkami?

Kremowy ser ubijamy razem z jajkiem oraz masłem. Dosypujemy stopniowo przesianą mąkę i sól. Śliwki dokładnie myjemy i przepoławiamy wyciągając pestki. Wkładamy w środek każdej kuli ciasta. Tak przygotowane knedle gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 8 minut od wypłynięcia. Następnie podsmażamy na maśle z dodatkiem bułki tartej na złoty kolor. Tak przygotowane knedle ze śliwkami możemy dodatkowo posypać cukrem i mielonym cynamonem.

Zobacz inne pomysły na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)