Knedle z zielonym farszem

Najlepiej podawać na ciepło, z sosem - pomysł na smaczny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Knedle z zielonym farszem
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag zielonego groszku mrożonego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka natki
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • szczypta chili
  • szczypta suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej olej, wlej pomidory, dopraw do smaku solą, pieprzem i chili
2. Duś, aż sos zgęstnieje.
3. Dodaj połowę posiekanej natki.
4. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz je i przeciśnij przez praskę.
5. Połącz z obiema mąkami, jajkami, parmezanem, posiekanym pieprzem, szczyptą soli i zagnieć ciasto.
6. Groszek zielony gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsącz go na sicie.
7. Ugnieć masę widelcem, połącz z posiekanym czosnkiem, resztą posiekanej natki, szczyptą szałwii, z solą i pieprzem.
8. Z ciasta uformuj placuszki, kładź na nie farsz i zlepiaj, tworząc małe knedelki.
9. Ułóż knedle na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i piecz przez około 20 minut w temp.180°C.
11. Podawaj z sosem.

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)