Knedle z orzechami

Spróbuj!

DRUKUJ PRZEPIS
Knedle z orzechami
Fotolia
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 200 ml mleka
  • 50 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 2 dag cukru
  • 1/2 kostki masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 12 dag orzechów włoskich
  • 5 dag miodu

Sos:

  • 1 puszka moreli
  • 1/2 cytryny
  • cukier waniliowy
  • 1 łyzeczka mąki ziemniaczanej
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Rozetrzeć drożdże z cukrem i letnim mlekiem. Zagnieść ciasto, dodając jajko, mąkę, stopione masło, skórkę i szczytpę soli. Dokładnie wyrobić. Orzechy posiekać. Wymieszać z miodem.
  2. Ciasto podzielić na osiem części. Posmarować nadzieniem. Ukształtować knedle. Pozostawić do wyrośnięcia. Ustawić sito nad wrzącą wodą. Ułożyć na nim knedle. Przykryć ściereczką. Pozostawić na 20 minut.
  3. Wymieszać sok z cytryny i cukier. Polać morele. Zagotować. Wymieszać z mąką. Lekko podgotować. Polać knedle na talerzu.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)