Kluski z mięsem

Tradycyjne danie kuchni polskiej.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kluski z mięsem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na farsz:
  • 30 dag ugotowanego mięsa drobiowego lub wieprzowego
  • cebula  
  • łyżka oleju
  • kawałek papryki
  • łyżka śmietany
  • natka pietruszki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
Ciasto:
  • 65 dag mączystych ziemniaków
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 15 dag mąki pszennej
  • sól
Pulpety w sosie pomidorowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na kluski z mięsem!

  1. Mięso przepuść przez maszynkę.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
  3. Dodaj drobno posiekaną paprykę, chwilę przesmaż.
  4. Dodaj do mięsa razem ze śmietaną, posiekaną natką i jajkiem.
  5. Wyrób masę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku.
  7. Odlej wodę, osusz, przepuść przez praskę lub wytłucz.
  8. Dodaj mąkę ziemniaczaną, część pszennej, jajko i trochę soli.
  9. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto.
  10. Masę podziel na małe porcje.
  11. Posyp mąką dłonie i stolnicę, formuj placuszki.
  12. Każdy nadziewaj farszem, formuj kule.
  13. Kluski kładź na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  14. Podawaj okraszone cebulką i wędzonym boczkiem.

Sprawdź inne przepisy na tradycyjne potrawy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)