POLECAMY

Kultowe danie kuchni polskiej: sprawdź przepis na kluski śląskie!

Kluski śląskie to jedno z najpyszniejszych dań tradycyjnej kuchni! Zobacz przepis!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
Kultowe danie kuchni polskiej: sprawdź przepis na kluski śląskie! fot. Fotolia

Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, są na Śląsku bardzo popularnym daniem. Stały się jednak znane w całej Polsce - zarówno jako samodzielna potrawa, jak i jako dodatek do mięs. Kluski śląskie to rodzaj klusek ziemniaczanych, które są przyrządzane z gotowanych ziemniaków oraz mąki. Ich kształt to zazwyczaj forma lekko spłaszczonej kulki z wgłębieniem na środku. Kluski śląskie są gotowane w osolonym wrzątku.

Tradycyjne kluski śląskie: przepis

Jak zrobić kluski śląskie? Oto składniki na 4 porcje:

  • 20 dag mąki ziemniaczanej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 15 dag słoniny,
  • 2 cebule,
  • jajko.

Słoninę posiekaj w kosteczkę i smaż, aż powstaną przyrumienione skwarki. Cebulę obierz i pokrój, dodaj do słoniny, smaż aż cebulka będzie zeszklona. Ugotuj ziemniaki, odcedź, wystudź i zmiel w maszynce do mielenia mięsa (możesz też przecisnąć je przez prasę). Masę ziemniaczaną przełóż do miski, uklep i podziel na 4 mniej więcej równe części.

W środku masy na kluski śląskie stwórz wgłębienie, wbij w nie jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyrabiaj, aż masa przestanie się kleić i zacznie łatwo odchodzić od rąk. Jeśli potrzeba, dosyp do niej więcej mąki. Z masy uformuj kulki, palcem zrób w nich niewielkie wgłębienia. Kluski śląskie gotuj w osolonym wrzątku - po wypłynięciu na powierzchnię odczekaj jeszcze 4 minuty. Wyjmij, odsącz z wody, podawaj ze słoniną i cebulą.

Przepisy na dania kuchni polskiej: 50 pomysłów

Przepis na sos do klusek śląskich

Jeśli chcesz kluski śląskie zaserwować jako samodzielne danie, warto podać je z aksamitnym sosem. Oto składniki na mięsny sos do klusek śląskich:

  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • słodka papryka mielona,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 listki laurowe.

Rozgrzej olej. Mięso pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Posyp pieprzem, solą i papryką słodką. Mięso smaż, często mieszając, aż będzie mocno zrumienione. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i przesmaż. W rondlu doprowadź do wrzenia bulion, dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Przełóż do niego również mięso z cebulą. Ponownie dopraw solą i pieprzem, dodaj curry. Gdy sos do klusek śląskich zacznie się gotować, zagęść go mąką. Gotuj jeszcze przez 10-12 minut.

Jak zrobić sos pieczarkowy do klusek śląskich? Oto składniki:

  • cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 300 g pieczarek,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwa,
  • 1/3 szklanki kremówki,
  • pieprz,
  • sól.

Pieczarki umyj, obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę, a czosnek obierz i przeciśnij na tarkę. Rozgrzej na patelni oliwę i przesmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Smaż przez 7-8 minut, aż pieczarki zmniejszą swój rozmiar i staną się przyrumienione.

Teraz dodaj masło, pieprz oraz sól, smaż przez 5 minut. Wlej do sosu śmietanę kremówkę, zagotuj wszystko razem i zdejmij z ognia. Pieczarkowy sos do klusek śląskich gotowy!

Zobacz więcej pomysłów na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)