Dania z dyni - kluski

Nowy sposób na dynię - kluski z delikatną nutą szałwii!
Weronika Kwaśniak / 09.10.2014 05:00
DRUKUJ PRZEPIS
Dania z dyni - kluski Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag miąższu dyni
  • 2 jajka
  • 10–12 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • gałka muszkatołowa
  • 7 dag masła
  • 10 listków szałwii
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Miąższ dyni ułóż na blaszce.
2. Piecz przez 50 min w temperaturz 200 st. C. Jeśli nie będzie jeszcze miękki, piecz dłużej.
3. Rozgnieć miąższ dyni widelcem lub zmiksuj, przestudź.
4. Dodaj do niego jajka, mąkę i przyprawy.
5. Zagnieć ciasto.
6. Podziel masę na kilka części. Podsypując mąką pszenną, uformuj z nich wałeczki.
7. Wałeczki lekko spłaszcz i krój na niewielkie kawałki.
8. Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 3 min od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
9. Wyjmij je łyżką cedzakową.
10. Na patelni rozpuść masło, wrzuć listki szałwii. Chwilę je przesmaż, by dały aromat.
11. Polej kluski sosem z szałwii, oprósz pieprzem.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA