Klops z jajem

Klops z jajkiem to proste do przygotowania i sycące danie na obiad.

DRUKUJ PRZEPIS
Klops z jajem
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 85 min
Ilość kalorii: 520 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 5 jajek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 20 dag plastrów wędzonego boczku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. 4 jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek.
  2. Cebule drobno posiekaj, zrumień na maśle. Dodaj do mielonego mięsa razem z surowym jajkiem, tartą bułką i natką pietruszki. Masę dokładnie wyrób, dopraw solą, gałką i pieprzem.
  3. Półokrągłą, podłużną formę wyłóż plastrami boczku. Przykryj je połową mięsnej masy. Ułóż na niej ugotowane jajka, przykryj resztą masy. Całość lekko ugnieć, przykryj plastrami boczku.
  4. Klops z jajem piecz ok. godziny w temp. 180 st. C.

Zobacz także inne przepisy:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
wspaniałe!