Kartoflanka z wędzonką

Kartoflanka z wędzonką idealnie smakuje ze świeżym wiejskim chlebem.

DRUKUJ PRZEPIS
Kartoflanka z wędzonką
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60 dag ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny
  • duża cebula
  • 10 dag wędzonki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperku, natki pietruszki)
  • imbir
  • sól
  • pieprz
Zupa ziemniaczana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i włoszczyznę oczyść, obierz, pokrój w kostkę. Warzywa włóż do garnka, dodaj przyprawy, zalej 2 litrami wody. Gotuj 45 min.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę wędzonkę. Oprósz mąką i zasmaż na rumiano, rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru z zupy, wlej do garnka z zupą, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Spróbuj, dopraw do smaku solą, pieprzem i imbirem. Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)