Kartoflak z majerankiem

Kartoflak z majerankiem to śląski przysmak. Zasmakuj w nim i Ty!
/ 26.09.2012 06:18
DRUKUJ PRZEPIS
Kartoflak z majerankiem fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 65 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 25 dag chudego wędzonego boczku
  • 10 dag mąki
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce. Ziemniaki i cebulę wymieszaj z przesianą mąką. Wbij jajka i dopraw rozgniecionym czosnkiem, majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Pokrój w kostkę 2/3 boczku i dodaj do masy.
  2. Resztę boczku pokrój w plasterki i wyłóż nimi płaską formę. Napełnij masą ziemniaczaną, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyłóż na talerz, pokrój na porcje i podawaj z pikantnymi sezonowymi surówkami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA