Karp zapiekany w sosie piernikowym

Wigilia bez świątecznego karpia straciłaby wiele ze swojego uroku. Zobacz przepis na tę tradycyjną rybę.

DRUKUJ PRZEPIS
Karp zapiekany w sosie piernikowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 1,2 kg filetów z karpia
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 3 łby z karpia
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 goździki

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml piwa
  • 5 dag piernika
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • sok i skórka z cytryny
  • łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Filety umyj, posyp solą, schłodź. Włoszczyznę i cebulę obierz, pokrój, gotuj 45 min w 600 ml wody. Przecedź. Filety i łby zalej wywarem, gotuj 15 min. Filety ostudź w wywarze, wyjmij, usuń ości, ułóż w wysmarowanej masłem formie. Wywar odparuj do 1/2 objętości.
  2. Masło zasmaż z mąką. Wlej przecedzony wywar, zagotuj. Dodaj piwo, piernik, migdały, sok i skórkę z cytryny, miód. Sos zagotuj, dopraw, zmiksuj, polej nim rybę i zapiekaj 10 min (180 st.).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)