POLECAMY

Soczyste mięso, które smakuje każdemu - sprawdź nasze przepisy na karkówkę pieczoną!

Karkówka pieczona to niebywały przysmak, który możemy przyrządzić na wiele sposobów z ulubionymi dodatkami. Sprawdź nasze przepisy!
/ 10 miesięcy temu
Soczyste mięso, które smakuje każdemu - sprawdź nasze przepisy na karkówkę pieczoną! fot. Fotolia

Karkówka pieczona to jedna z ulubionych części wieprzowiny, która wprost rozpływa się w ustach. Przyrządzana zarówno na ostro, jak i z grzybami smakuje wykwintnie. Karkówka pieczona w plastrach, karkówka pieczona z cebulą lub w sosie – sprawdź nasze przepisy na soczyste mięso!

Karkówka pieczona w plastrach: przepis

Oto składniki na karkówkę pieczoną w plastrach:

  • Karkówka pokrojona w 2 cm plastry
  • suszony czosnek
  • ostra mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • rozmaryn
  • pęczek kolendry
  • pęczek pietruszki
  • olej

Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach?

Kawałki karkówki rozbijamy za pomocą tłuczka lub wałka na cieńsze plastry. Przyprawy mieszamy w miseczce i podlewamy oliwą tworząc pastę. Tak przygotowaną pastą, dokładnie nacieramy karkówkę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy plastry karkówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez 25 minut. Gotowe danie możemy podawać według upodobań – z ziemniakami, makaronem lub z ryżem.

Karkówka pieczona z cebulą: przepis

Oto składniki na karkówkę pieczoną z cebulą:

  • 3 średnie cebule
  • łyżka smalcu lub oleju
  • około 700 gram karkówki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • słodka papryka
  • pół szklanki wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie

Jak zrobić karkówkę pieczoną z cebulą?

Karkówkę nacieramy dokładnie przyprawami i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Kroimy cebule i siekamy w drobne plasterki. Karkówkę przesmażamy na smalcu, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy przez 30 minut. Tak przygotowaną karkówkę pieczoną możemy pokroić na plastry do chleba lub podać w całości i udekorować plastrami ananasa lub jabłek.

Karkówka pieczona w sosie: przepis

Oto składniki na karkówkę pieczoną w sosie:

  • 3-4 kotlety z karkówki
  • 3 duże cebule
  • 400 gram pieczarek
  • 150 ml śmietany
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie?

Podsmażamy karkówkę tak, by wierzch lekko zbrązowiał. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z cebulą i nacieramy przyprawami. W osobnym naczyniu podsmażamy pieczarki i zalewamy śmietaną. Tak przygotowany sos wlewamy do karkówki. Całość pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Karkówka pieczona w sosie idealnie komponuje się z purre ziemniaczanym lub z kluskami śląskimi.

Sprawdź inne przepisy na obiad!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)