POLECAMY

Soczyste mięso, które smakuje każdemu - sprawdź nasze przepisy na karkówkę pieczoną!

Karkówka pieczona to niebywały przysmak, który możemy przyrządzić na wiele sposobów z ulubionymi dodatkami. Sprawdź nasze przepisy!

/ 4 miesiące temu
Soczyste mięso, które smakuje każdemu - sprawdź nasze przepisy na karkówkę pieczoną! fot. Fotolia

Karkówka pieczona to jedna z ulubionych części wieprzowiny, która wprost rozpływa się w ustach. Przyrządzana zarówno na ostro, jak i z grzybami smakuje wykwintnie. Karkówka pieczona w plastrach, karkówka pieczona z cebulą lub w sosie – sprawdź nasze przepisy na soczyste mięso!

Karkówka pieczona w plastrach: przepis

Oto składniki na karkówkę pieczoną w plastrach:

  • Karkówka pokrojona w 2 cm plastry
  • suszony czosnek
  • ostra mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • rozmaryn
  • pęczek kolendry
  • pęczek pietruszki
  • olej

Jak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach?

Kawałki karkówki rozbijamy za pomocą tłuczka lub wałka na cieńsze plastry. Przyprawy mieszamy w miseczce i podlewamy oliwą tworząc pastę. Tak przygotowaną pastą, dokładnie nacieramy karkówkę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy plastry karkówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy całość przez 25 minut. Gotowe danie możemy podawać według upodobań – z ziemniakami, makaronem lub z ryżem.

Karkówka pieczona z cebulą: przepis

Oto składniki na karkówkę pieczoną z cebulą:

  • 3 średnie cebule
  • łyżka smalcu lub oleju
  • około 700 gram karkówki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • słodka papryka
  • pół szklanki wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie

Jak zrobić karkówkę pieczoną z cebulą?

Karkówkę nacieramy dokładnie przyprawami i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Kroimy cebule i siekamy w drobne plasterki. Karkówkę przesmażamy na smalcu, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy przez 30 minut. Tak przygotowaną karkówkę pieczoną możemy pokroić na plastry do chleba lub podać w całości i udekorować plastrami ananasa lub jabłek.

Karkówka pieczona w sosie: przepis

Oto składniki na karkówkę pieczoną w sosie:

  • 3-4 kotlety z karkówki
  • 3 duże cebule
  • 400 gram pieczarek
  • 150 ml śmietany
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Jak zrobić karkówkę pieczoną w sosie?

Podsmażamy karkówkę tak, by wierzch lekko zbrązowiał. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z cebulą i nacieramy przyprawami. W osobnym naczyniu podsmażamy pieczarki i zalewamy śmietaną. Tak przygotowany sos wlewamy do karkówki. Całość pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Karkówka pieczona w sosie idealnie komponuje się z purre ziemniaczanym lub z kluskami śląskimi.

Sprawdź inne przepisy na obiad!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 miesiące temu
Prawie każde pieczone mięso nabiera smaku gdy podczas pieczenie podlejemy je jakimś wywarem. Może być to sos spod warzyw na patelni. Ja czasami używam bulionu warzywnego Krakus. To dość wygodne rozwiązanie, a smak mięsa zupełnie się zmienia.