Karkówka z piekarnika wprost rozpływa się w ustach. Może być doprawiona papryką, majerankiem, czosnkiem i tymiankiem. Możesz ją upiec w plastrach, w całości albo w aromatycznym sosie razem z cebulą, pieczarkami i suszonymi grzybami.
Spis treści:
Przepis na karkówkę pieczoną w plastrach
Składniki:
- 500 g karkówki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego rozmaryny,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój w 2 cm plastry. Kawałki delikatnie rozbij za pomocą tłuczka lub wałka. Przyprawy i olej wymieszaj w miseczce.
- Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj karkówkę i obsmaż z obu stron, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso przez około 60 minut.
- Karkówkę z piekarnika podawaj według upodobań - z ziemniakami, makaronem lub z ryżem i surówką np. surówką z marchewki i jabłka.
Przepis na karkówkę pieczoną w całości
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 1 cebula,
- 1 główka czosnku,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
-
1 łyżeczka majeranku,
-
1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę natrzyj dokładnie przyprawami. Zrób delikatne nacięcia i włóż w nie obrane ząbki czosnku. Mięso owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Cebulę posiekaj w drobne plasterki. Karkówkę przesmaż na oleju, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Piecz przez 60-70 minut.
- Karkówkę pieczoną w piekarniku możesz podawać na ciepło na obiad np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty albo na zimno do chleba, pasować będą do niej ogórki krokodylki.
fot. Adobe Stock
Przepis na karkówkę z piekarnika w sosie
Składniki:
- 600 g karkówki w plastrach,
- 200 g pieczarek,
- 2 cebule,
- garść grzybów suszonych,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 2 listki laurowe,
- kilka gałązek tymianku,
- odrobina mąki do zagęszczenia sosu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, obie rodzaje papryk, majeranek i czosnek. Skrop olejem, nakryj i wstaw do lodówki na godzinę.
- Mięso obsmaż z obu stron tak, by wierzch lekko zbrązowiał. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj pokrojoną cebulę, liście laurowe, gałązki tymianku, pieczarki i suszone grzyby. Dodaj szklankę wody i nakryj naczynie.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut. Po tym czasie zdejmij nakrywkę i piecz jeszcze 15 minut.
- Karkówkę z piekarnika w sosie podawaj z puree ziemniaczanym lub z kluskami śląskimi.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na karkówkę: