Kapusta pekińska zawijana

Jeśli lubisz gołąbki, z pewnością spodoba ci się ten przepis: oto kapusta pekińska zawijana!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Kapusta pekińska zawijana
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 liści kapusty pekińskiej
  • por
  • duża marchew
  • duża pietruszka
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól
  • pieprz
  • olej
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kapustę pekińską zawijaną! Z tego warzywa przyrządzamy na ogół surówki, ale ma ono cały szereg innych zastosowań kulinarnych. Zobacz nasz przepis!

  1. Liście kapusty pekińskiej lekko rozbij tłuczkiem.
  2. Następnie sparz je wrzątkiem i osącz.
  3. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Połowę z nich posiekaj.
  4. Pora pokrój.
  5. Marchew, imbir i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.
  6. Czosnek drobniutko posiekaj.

Gołąbki z kaszą - przepis

  1. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć czosnek i por. Lekko podduś.
  2. Dodaj marchewkę, pietruszkę i imbir. Wszystko razem podduś.
  3. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane pestki dyni, dopraw i wymieszaj z roztrzepanym jajkiem.
  4. Na folii aluminiowej rozłóż na zakładkę liście kapusty.
  5. Na liściach rozłóż farsz i ściśle zroluj.

Gołąbki wegetariańskie - przepis

  1. Całość zawiń w folię aluminiową.
  2. Roladę włóż do formy keksowej, podlej wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  3. Piecz najlepiej w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut.
  4. Przed podaniem pokrój na plastry i posyp pozostałymi pestkami dyni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)