POLECAMY

Kalarepki duszone

Ze śmietanowo-rakowym nadzieniem

Przygotowanie 20 min
Duszenie ok. 30 min
Porcja 270 kcal
Koszt porcji 2,80 zł

Składniki na 4 porcje:
- 4 duże wydrążone kalarepki
- 10 dag szyjek rakowych z zalewy
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 żółtka
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz

Sposób wykonania:
1. Kalarepki gotuj 10 minut w lekko osolonym wrzątku.

2. Wydrążony miąższ bardzo drobno posiekaj, uduś na maśle. Lekko przestudź, dodaj bułkę tartą, kremówkę, koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na końcu domieszaj żółtka i pokrojone szyjki rakowe. Farszem napełnij kalarepki.

3. Przykryj odciętymi wierzchami, ustaw w szerokim rondlu, podlej bulionem i duś 30 minut na średnim ogniu (ew. piecz w naczyniu do zapiekania pod przykryciem 30 minut w 180 st.).

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)