POLECAMY

12 przepisów na dania z aromatycznym kalafiorem

Kalafior to niskokaloryczne warzywo, które możemy przygotować na wiele sposobów – sprawdź nasze przepisy!

/ 4 miesiące temu
12 przepisów na dania z aromatycznym kalafiorem fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kalafior to warzywo bogate w potas, mangan i witaminy z grupy B. Jest dlatego cennym składnikiem, który warto wprowadzić do swojego menu. Pieczony w piekarniku, z bułką tartą lub gotowany na parze ciekawie komponuje się z masłem klarowanym lub oliwą czosnkową. Sprawdź nasze przepisy na dania z kalafiorem, które idealnie sprawdzą się na lato!

Kalafior z bułką tartą: przepis

Oto składniki na kalafior z bułką tartą:

  • średni kalafior
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki bułki tartej
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić kalafior z bułką tartą?

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną wcześniej szalotkę i czosnek. Dodajemy sok z cytryny i skórkę. Kalafior gotujemy przez 8 minut w osolonej, wrzącej wodzie. Po odcedzeniu przekładamy na patelnię i smażymy razem z bułką tartą. Tak przygotowany kalafior możemy podawać z posiekaną natką pietruszki – zarówno na ciepło, jak i na zimno do sałatek lub dodatek do obiadu.

Kalafior gotowany: przepis

Oto składniki na kalafior gotowany:

  • kalafior
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić kalafior gotowany?

Kalafior dokładnie obmywamy i oczyszczamy. Kroimy na drobniejsze różyczki. Gotujemy przez 8 minut we wrzącej i osolonej wodzie. W międzyczasie rozpuszczamy masło na patelni. Kalafior polewamy masłem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany idealnie smakuje jako dodatek do obiadu lub przekąska sama w sobie.

Kalafior z piekarnika: przepis

Oto składniki na kalafior z piekarnika:

  • średni kalafior
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić kalafior z piekarnika?

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Kalafior dokładnie myjemy i czyścimy. Kroimy na mniejsze różyczki. Obtaczamy je w oliwie z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub mata silikonową. Układamy kalafior i pieczemy przez około 30 minut do miękkości. Tak przygotowany kalafior możemy podawać jako przystawkę do obiadu lub samodzielne danie. Skrapiamy octem balsamicznym lub sokiem z cytryny do smaku.

Zobacz inne przepisy na obiad

 

Aromatyczna zupa kalafiorowa na różne sposoby
Aromatyczna zupa kalafiorowa na różne sposoby
Zupa kalafiorowa jest jedną z najpopularniejszych zup. Możesz oczywiście serwować ją również w formie aksamitnego kremu!
Pizza z kalafiora? To możliwe!
Pizza z kalafiora? To możliwe!
Bez mąki oraz proszku do pieczenia, smaczna i zdrowa. Sprawdź!
Przepis Ani Starmach: zupa kalafiorowa z serem
Przepis Ani Starmach: zupa kalafiorowa z serem
Lekka zupa z serem pleśniowym - idealna na dietetyczny obiad!
Sufleciki z kalafiora
Sufleciki z kalafiora
Sufleciki z kalafiora z serem i gałką muszkatołową - spróbuj!
Kotlety z kalafiora i brokułu
Kotlety z kalafiora i brokułu
Kotlety z kalafiora i brokułu to delikatny i sycący zarazem obiad!
Sałatka z kalafiorem i pomidorem
Sałatka z kalafiorem i pomidorem
Lekka, pyszna, gotowa w 20 minut! Wypróbuj nasz przepis!
Sufleciki z kalafiora - przepis
Sufleciki z kalafiora - przepis
Złociste sufleciki z kalafiora posypane chrypiącymi skwarkami to wykwintne danie, która z łątwością przyrządzisz sama!
Jak zakisić kalafior?
Jak zakisić kalafior?
Praktycznie wszystkie warzywa możemy zakisić. Nie tylko ogórki czy kapustę. Podpowiemy, jak zakisić kalafior.
Kalafior romanesco
Kalafior romanesco
Kalafior romanesco to wciąż mało popularna odmiana kalafiora - zwarte żółtozielone róże zbudowane są ze stożków różyczek, które w kształcie przypominają wieżyczki minaretów.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/miesiąc temu
wszystkie potrawy pewnie smaczne, ale kto potem te gary umyje?
/miesiąc temu
twoj kalafior zaperwne pyszny