Kaczka z pieca - przepis

Pieczona kaczka doskonale komponuje się ze smakiem owoców. Najbardziej lubi towarzystwo tych kwaskowych, np. jabłek czy pomarańczy.

DRUKUJ PRZEPIS
Kaczka z pieca - przepis
STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 150 min
Ilość kalorii: 720 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 1 kaczka (tuszka ważąca ok. 2 kg)
  • 5 winnych, nierozpadających się jabłek
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki miodu
  • majeranek
  • sól  
  • pieprz
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kaczkę oczyść oczyść z pozostałości piór, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. W środku oprósz solą i pieprzem. Wierzch natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry. Jabłka umyj, 3 sztuki obierz, wszystkie pokrój w ćwiartki. Usuń gniazdka nasienne, pokrój na cząstki. Jabłka posyp majerankiem, wymieszaj z miodem.
  3. Kaczkę napełnij obranymi jabłkami i marchewką, rozcięcie zasznuruj. Ułóż kaczkę w brytfannie, przykryj. Piecz ok. 1,5 godz. w 190 st. C. Potem zdejmij pokrywę, obłóż kaczkę resztą jabłek i piecz 30 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)