Kaczka z owocami

Idealna na świąteczny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kaczka z owocami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • sprawiona kaczka (ok. 2 kg)
  • 2 jabłka
  • 3 gruszki
  • 4 łyżki miodu
  • szklanka czerwonego wina
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • szczypta przyprawy korzennej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić kaczkę z owocami!

  1. Kaczkę umyj, natrzyj majerankiem, przyprawą korzenną, solą i pieprzem.
  2. Jabłko i 2 gruszki pokrój, wymieszaj z czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą i przyprawą.
  3. Nadziej kaczkę, zepnij otwór.
  4. Mięso ułożyć na blaszce.
  5. Polej winem, piecz 2 godziny w 175°C.
  6. W trakcie polewaj powstałym sosem.
  7. Na 30 minut przed końcem pieczenia posmaruj miodem i obłóż resztą pokrojonych owoców.

Zobacz też przepisy na kotlety:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)