POLECAMY

Soczysta i chrupiąca z wierzchu - sprawdź nasze przepisy na kaczkę z jabłkami

Kaczka z jabłkami to wykwintne i smaczne danie, które idealnie pasuje na świąteczny stół – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 miesiące temu
Soczysta i chrupiąca z wierzchu - sprawdź nasze przepisy na kaczkę z jabłkami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kaczka z jabłkami przyrządzana na bazie słodkich lub kwaskowych odmian owoców typu Szara Reneta lub Golden Smith to ciekawa propozycja wykwintnego dania. Pieczona w rękawie lub nadziewana jabłkami może być podawana z dodatkiem słodkiej żurawiny lub chrupiących orzechów. Wytapiający się tłuszcz z kaczki może posłużyć jako dodatek do pieczonych ziemniaków podawanych razem z całością. Sprawdź nasze przepisy na kaczkę z jabłkami!

Kaczka z jabłkami pieczona w rękawie: przepis

Oto składniki na kaczkę z jabłkami pieczoną w rękawie:

  • kaczka
  • 4 jabłka
  • średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić kaczkę z jabłkami pieczoną w rękawie?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Nacinamy kaczkę nożem tak, aby powstały małe nacięcia na skórze i tłuszczu. Kroimy jabłka, cebulę oraz czosnek i układamy pod skórą kaczki. Posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do rękawa. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy przez 50 minut. Zwiększamy temperaturę do 230 stopni Celsjusza i pieczemy z termoobiegiem do utworzenia chrupiącej skórki z wierzchu. Tak przyrządzoną kaczkę z jabłkami możemy podawać na świąteczny stół.

Kaczka z jabłkami i żurawiną: przepis

Oto składniki na kaczkę z jabłkami i żurawiną:

  • kaczka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki marmolady jabłkowej
  • 400 g ziemniaków
  • zioła
  • żurawina

Jak zrobić kaczkę z jabłkami i żurawiną?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kaczkę nacinamy dokładnie nożem tak, aby nacięcia były również w głębi tłuszczu. Smarujemy kaczkę miodem, marmoladą jabłkową i posypujemy ziołami z żurawiną. Wokół układamy ziemniaki. Pieczemy przez około 50 minut. Rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 10 minut do zbrązowienia skórki. Tak przygotowaną kaczkę z jabłkami serwujemy z dodatkiem ziemniaków oraz surówki z kapusty.

Kaczka nadziewana jabłkami: przepis

Oto składniki na kaczkę nadziewaną jabłkami:

  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonego czosnku
  • szczypta suszonej papryki
  • kaczka
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki miodu
  • pół szklanki soku z pomarańczy

Jak zrobić kaczkę nadziewaną jabłkami?

W misce mieszamy sól, pieprz, czosnek w proszku i suszoną paprykę. Kaczkę dokładnie nacinamy tak, aby nacięcia powstały również na tłuszczu. Dokładnie wmasowujemy marynatę. Kroimy w międzyczasie jabłka na drobne kawałki lub plastry. Dusimy je w soku z pomarańczy i dolewamy miód. Nadziewamy kaczkę powstałą pastą z jabłek. Pieczemy kaczkę na blasze wyłożonej folią do pieczenia przez około 50 minut. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i pieczemy dodatkowe 10 minut do zrumienienia się skórki. tak przygotowaną kaczkę z jabłkami możemy serwować z puree ziemniaczanym.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)