Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

Słodki farsz i kruche mięso.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • sprawiona kaczka (ok. 2,5 kg)
  • 1 kg winnych jabłek
  • 20 dag żurawiny
  • cebula
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki wódki (np. jałowcówki lub żubrówki)
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • łyżeczka imbiru
  • tymianek
  • estragon
  • sól
  • pieprz
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na kaczkę nadziewaną!

  1. Kaczkę opłucz, natrzyj w środku i na zewnątrz ziołami, solą i pieprzem.
  2. Chłodź ją przez 2 godziny.
  3. Na glazurę wymieszaj miód, sok cytrynowy, wódkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawę korzenną, imbir i rozgnieciony czosnek.
  4. Kaczkę kilkakrotnie posmaruj pędzelkiem.
  5. Każdą kolejną warstwę glazury nakładaj po wyschnięciu poprzedniej.
  6. Przygotuj nadzienie: cebulę posiekaj, zeszklij na oleju.
  7. Dodaj połowę żurawiny, rodzynki i połowę jabłek pokrojonych na ósemki.
  8. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
  9. Wymieszaj, zdejmij z ognia, ostudź.
  10. Farsz włóż do środka kaczki.
  11. Otwór zepnij wykałaczkami.
  12. Kaczkę ułóż w brytfance i podlej kilkoma łyżkami wody.
  13. Piecz 75 min (180°C), często polewając powstałym sosem.
  14. Na 30 min przed końcem pieczenia wokół kaczki ułóż pozostałe jabłka przekrojone na połówki.
  15. W wydrążenia po gniazdach nasiennych włóż po łyżeczce żurawiny, polej je sosem z pieczenia.
  16. Upieczoną kaczkę zostaw na 10 min w wyłączonym piekarniku.
  17. Wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami.

Sprawdź inne przepisy na kaczkę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)