POLECAMY

Niskokaloryczny, letni obiad - sprawdź nasze przepisy na kabaczka

Kabaczek podobnie jak cukinia smakuje wyśmienicie pod postacią placków, gulaszy lub smażony w bułce tartej – sprawdź nasze przepisy!

/ 4 miesiące temu
Niskokaloryczny, letni obiad - sprawdź nasze przepisy na kabaczka fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Kabaczek jest bogatym źródłem witaminy C oraz karotenu. To niskokaloryczne warzywo, które dominuje nie tylko w sałatkach i surówkach, ale też pod postacią placków czy gulaszy. Sprawdź nasze przepisy na aromatycznego kabaczka!

Kabaczek faszerowany

Oto składniki na faszerowanego kabaczka:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • średnia cebula
  • 5 pieczarek
  • papryka czerwona
  • puszka pomidorów
  • chili
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 kabaczki

Jak zrobić faszerowanego kabaczka?

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Siekamy drobno cebulę i kroimy pieczarki w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory i przeciśnięty czosnek przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wydrążamy środek kabaczka. Układamy farsz do środka warzywa i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut. Tak przygotowany podajemy z dodatkiem ulubionych sosów.

Kabaczek – placki

Oto składniki na placki z kabaczka:

  • duży kabaczek
  • jajko
  • 70 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa z oliwek
  • kwaśna śmietana
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić placki z kabaczka?

Kabaczek dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na dużych oczkach tarki i odsączamy wodę. Do miski wbijamy jajko i mieszamy za pomocą trzepaczki. Ścieramy ser żółty i łączymy z mąką, kwaśną śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tak przyrządzone placki podajemy z sosem czosnkowym.

Kabaczek – leczo

Oto składniki na leczo z kabaczka:

  • 2 średnie cebule
  • kabaczek
  • papryka żółta i czerwona
  • 2 pomidory
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano

Jak zrobić leczo z kabaczka?

Siekamy cebulę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Obieramy skórkę z kabaczka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kroimy drobno paprykę czerwoną i żółtą. Przekładamy wszystkie warzywa do dużego, głębokiego garnka – doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Całość dusimy z odrobiną wody przez 25 minut. Przyrządzone w ten sposób danie możemy urozmaicić dodatkiem mięsa wołowego lub drobiowego.

Sprawdź inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)