Jakie mięso na obiad?

Masz ochotę na dobrą pieczeń, ale zastanawiasz się, który kawałek mięsa sprawdzi się najlepiej? Zabierz na zakupy naszą ściągę.

fot. Nieznane
  • Karczek – pieczenie, bitki
  • Szynka – rolady, pieczenie, można również dusić w całym kawałku
  • Polędwiczki wieprzowe – przyrządzane raczej w całości, idealnie smakują pieczone lub smażone, kroi się je po przygotowaniu
  • Polędwica wołowa – befsztyk, rumsztyk, idealne w wersji „na krwisto”
  • Żeberkagrill, do duszenia i pieczenia
  • Mięsa drobne (skrawki) – na mięsa mielone lub gulasz
  • Antrykot – rosół, sztuka mięsa (gotowane mięso z wyrazistym, ostrym sosem)
  • Boczki – pieczone, wędzone, podawane jako wędlina lub na wywary
  • Nóżki - galarety
  • Żebra wołowe – wywary, zaś po ugotowaniu idealne do pasztetów

Zobacz także: Tabela temperatur pieczenia mięsa

SKOMENTUJ (5)
Tarta z kurczakiem i warzywami - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (5)
~kaska/2 lata temu
A u mnie różnie, na pewni nie uświadczy sie na stole dziczyzny.
~katia/2 lata temu
U mnie zazwyczaj króluje filet z kurczaka.
~dorota/2 lata temu
A słyszeliście może coś o wyrobach kiszeczki?
Na ich stronę trafiłam przypadkiem, jak poszukiwałam pomysłów na obiad i porad jakie mięso i gdzie kupować.
Produktów mają sporo, a i ceny nie są wysokie.
POKAŻ KOMENTARZE (5)