Jajko w sosie koperkowym

Danie doskonale smakuje również z sosem chrzanowym (zamiast koperku dodaj łyżkę tartego chrzanu).

DRUKUJ PRZEPIS
Jajko w sosie koperkowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8  jajek

Na sos:

  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • szklanka bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • 150 ml śmietany 18-proc. do zup i sosów
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz
Jajecznica z kurkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Przyrządź sos: w rondelku przesmaż masło z mąką, nie rumieniąc. Wlej zimny wywar, śmietanę i energicznie mieszając, zagotuj. Dodaj koperek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
  2. Jajka ugotuj na twardo, zanurz na chwilę w zimnej wodzie, obierz ze skorupek. Połóż po dwa na talerzach. Polej przygotowanym sosem.
  3. Podawaj z ziemniakami i ugotowanymi na parze marchewkami baby.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)