Indyk z estragonem

Aromatyczne mięso!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Indyk z estragonem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 85 min
Ilość kalorii: 210 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • udziec indyczy (ok. 1,3 kg)  
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego estragonu
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml białego wina
  • sól
  • pieprz
Walentynkowa kolacja: piccata z indyka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na indyka z estragonem!

  1. Mięso opłucz, osusz. Możesz wykroić kość.
  2. Natrzyj solą i pieprzem.
  3. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
  4. Rozetrzyj z listkami estragonu i olejem.
  5. Marynatą natrzyj mięso, przykryj, wstaw na noc do lodówki.
  6. Następnego dnia udziec podlej winem i piecz w przykrytym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni C przez 70-80 min. Co jakiś czas zdejmij pokrywę i polej mięso sosem.
  7. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest już upieczone. Wbij szpikulec w udziec, jeśli wypływa z niego przezroczysty płyn - mięso jest gotowe.

Zobacz inne przepisy na dania z indyka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)