Indyjskie pierożki samosa

Aromatyczne, wypełnione szynką i warzywami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Indyjskie pierożki samosa
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 50 dag mąki
  • łyżka masła
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
Na farsz:
  • 40 dag warzyw (np. zielony groszek, fasolka, marchew, papryka)
  • 30 dag szynki lub kiełbasy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • olej do smażenia
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:

Zobacz przepis na indyjskie pierożki samosa!

  1. W naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodaj do nich masło i tyle jogurtu, by dało się zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na maśle.
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojone warzywa oraz przyprawy. Smaż przez 5 minut.
  5. Do farszu dolej trochę wody i duś pod przykryciem przez 10 minut. Ostudź.
  6. Z ciasta uformuj kulki o średnicy 3 cm, następnie rozwałkuj je na placki o średnicy ok. 15 cm, podsypując mąką.
  7. Placuszki przekrój na połowę.
  8. Placki napełniaj farszem i zlep w trójkątne pierożki - samosy.
  9. Usmaż je w oleju na złoty kolor.
  10. Osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu.
  11. Podawaj gorące, obok postaw także chutney (sos indyjski) lub sos jogurtowy - jogurt z ziołami.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)