Indycza rolada z morelą

Indycza rolada z morelą smakuje świetnie podawana z ryżem

DRUKUJ PRZEPIS
Indycza rolada z morelą
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 255 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg fileta z indyka
  • majeranek
  • cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2–3 łyżki oleju
  • 5–6 dojrzałych, twardych moreli lub 3–4 brzoskwinie
  • 3 łyżki masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
Szybkie stir-fry z indykiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Filet opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój na płat grubości ok. 1,5 cm. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Cytrynę dokładnie wyszoruj, opłucz, sparz wrzątkiem. Ze skórki zdejmij cienkie wiórki.
  3. Sok z cytryny i skórkę wymieszaj z miodem i olejem. Marynatą posmaruj mięso, odstaw na 2–4 godziny w chłodne miejsce.
  4. Morele umyj, osusz, usuń pestki. Każdy owoc pokrój w cząstki.
  5. Kawałki moreli połóż na płacie mięsa. Ostrożnie zwiń w ścisłą roladę. Obwiąż ją białą, bawełnianą nicią.
  6. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obsmaż na nim mięso. Włóż do brytfanny, posyp wiórkami pozostałego masła, polej winem. Przykryj, piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)