Hiszpański omlet z ziemniakami

Może trudno w to uwierzyć, ale to prawdziwa hiszpańska... tortilla!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Hiszpański omlet z ziemniakami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • oliwa
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • pomidor
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na hiszpański omlet z ziemniakami!

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry.
  2. Smaż na patelni z oliwą, aż będą miękkie.
  3. Pod koniec dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając, przyrumień ją.
  4. Ziemniaki i cebulę zdejmij z patelni, przestudź.
  5. Jajka roztrzep widelcem, przypraw.
  6. Połącz z ziemniakami i cebulą.
  7. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
  8. Wlej masę, smaż pod przykryciem, aż wierzch zacznie się ścinać.
  9. Przykryj omlet talerzem, odwróć, po czym zsuń ponownie z talerza na patelnię z oliwą.
  10. Dosmaż. Posyp natką i udekoruj pomidorem.

Zobacz inne dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
boba/4 miesiące temu
niedawno czytałam,że ziemniaki z jajkiem nie powinno sie jeść!Kogo słuchać!
senix/rok temu
a czy hiszpański omlet z ziemniakami można zrobić z mięsem