Gulasz z koźlakami

Z cielęciną!

DRUKUJ PRZEPIS
Gulasz z koźlakami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 340 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 75 dag cielęciny
  • 250 ml białego wina
  • tymianek
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag ziemniaków
  • 10 dag cebulek
  • 50 dag grzybów
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
Cielęcina po serbsku (djuvec) - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w dużą kostkę,  zalać winem, dodać tymianek, ziarna ziela i pieprzu oraz listek laurowy. Przykryć, wstawić na 12 godz. do lodówki.
  2. Mięso osuszyć, obsmażyć w rondlu na połowie masła i oleju. Wlać odcedzoną marynatę, przykryć i dusić 40 min. Dodać obrane ziemniaki, podlać 200 ml wody, gotować 10 min.
  3. Na pozostałym maśle i oleju przesmażyć cebulki i grzyby. Dodać do mięsa i dusić 20 min, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę,  doprawić, zagotować.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)