Gulasz z ciecierzycą

Bulion można zagęścić zasmażką z masła i mąki.
/ 05.12.2007 15:09
Składniki:
- szklanka ciecierzycy
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 30 dag cienkiej kiełbasy
- mała cukinia
- 2 duże marchewki
- 1/2 l bulionu
- 3 pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
- sól i pieprz
- mielona papryka

Ciecierzycę namoczyć, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Ziemniaki pokroić w kostkę, obgotować. Cebule pokroić na piórka, obsmażyć na oleju, przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić na talarki, obsmażyć, dodać do cebuli. Cukinię i marchewkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z ziemniakami i ciecierzycą. Podlać bulionem, dusić ok. 15  minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skróki, pokroić w kostkę, dodać do potrawy. Dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie, przyprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA