Gulasz wołowy

Z aromatycznymi szalotkami i ziołami prowansalskimi. Gulasz wołowy to idealny pomysł na obiad!

DRUKUJ PRZEPIS
Gulasz wołowy
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 360 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 70 dag mięsa wołowego (łopatki, udźca)
  • 2 czerwone papryki
  • 30 dag małych cebulek szalotek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szklanka esencjonalnego bulionu wołowego (domowego lub z kostki)
  • szklanka piwa
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki
  • mielona papryka: słodka i ostra
  • zioła prowansalskie (rozmaryn, oregano, tymianek)
  • sól
  • pieprz
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, pokrój na kawałki i oprósz mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Włóż mięso i smaż je około 5 minut, aż się zrumieni ze wszystkich stron. Gdy będzie już przysmażone, odsącz z tłuszczu i przełóż na talerz. Zmniejsz ogień, a do garnka dodaj obrane i opłukane szalotki, oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę papryki, obrany i posiekany czosnek.
  2. Dopraw ziołami i często mieszając, smaż na małym ogniu ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli i zrumieni. Do garnka wrzuć podsmażone wcześniej mięso, wlej bulion wołowy i duś mięso około 30 minut. Wlej piwo i duś razem kolejne 20 minut. Na koniec dopraw do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Udekoruj świeżymi ziołami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)